tisdag 23 april 2013

Ät Mig av Agnès Desarthes.




Ok, jag är ingen gastronomiskt konnässör vare sig bakom spisen eller vid avsmakningsmenyn men ändock matfixerad till det yttersta. (Fråga min sambo). Jag hade därför svårt att inte avvara fem kronor för Ät Mig på Drottningtorgets premiärloppis i år.

Myriam är en känslig konstnärssjäl i medelåldern som efter en mycket svajjig livsbana bestämmer sig för att öppna en restaurang, Chez Moi, i centrala Paris. Hon saknar erfarenhet och formell kunskap men hennes passion och smaksäkerhet får ändå verksamheten i rullning och tillsammans med nyvunnen vänskap börjar marken så smått att stabilisera sig under Myriams 
fötter.

Ät mig är inte en berättelse helt lätt att definiera. De sprudlande beskrivningarna av menyns matkonstellationer och det snabba replikskiftet mellan Myriam och servitören Ben för tankarna till en mysig feel good roman men bakom den pastelliga köksfernissan a lá Leila bakar, vilar en ångestladdad berättelse om en brusten mor-son relation. En berättelse vars lättsamma slut inte känns trovärdig i relation till sin upprinnelse. I övrigt en helt klart godkänd läsupplevelse.